BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALAN TANITIMI
Teknoloji hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten Bilişim Teknolojileri alanında bilgi sahibi olan bireylere ihtiyaç duyulmaktadır.
Alanın Altında Yer Alan Dallar
1- Ağ Sistemleri ve Siber Güvenlik Dalı
2- Yazılım Geliştirme Dalı
Ağ Sistemleri ve Siber Güvenlik Dalı
Ağ Sistemleri kullanıcıların, bilgisayar sistemlerinde yer alan donanım ve yazılım kaynaklarını paylaşmalarını sağlayan sisteme network adı verilir. Network temel olarak belirli bir altyapı ile oluşturulur. Altyapı içerisinde bilgisayarların birbirine bağlanmasını sağlayan kablolar, kabinler, paneller, prizler ve kablo kanalları gibi pasif bileşenler yer alır.
Aktif cihaz adı verilen cihazlar, network altyapısının üzerinde iletişim sağlayan elektronik cihazlardır. Bilgisayarlar, sunucular, istemciler, e-posta sunucusu, hub, kablosuz ağ cihazları gibi cihazlar bu cihazlara örnek verilebilir.
Sınırlı alanda yer alan bilgisayarların oluşturdukları ağa yerel alan ağları (LAN) adı verilir. Bilgisayarların arasındaki mesafe bu bağlantı tipinde sınırlıdır. Bina içerisindeki ağlara, yerel alan ağları denilebilir.
Siber güvenlik nedir sorusunu; bilişim sistemlerinde insanlarla veya kurumlar arası kurduğumuz iletişimin, yaşamın, entegrasyonun, maddi veya manevi varlıklarımızın hatta elektronik ortamdaki verilerimizin güvenliğinin, bütünlüğünün ve gizliliğinin korunması şeklinde tanımlayabiliriz.
Kurumlar, şirketler ve kobiler penceresinden siber güvenlik kavramına baktığımız zaman karşımıza ilk olarak bilgi güvenliği kavramı gelmektedir. Kurumların sahip oldukları varlıkların en başında "veri / bilgi" gelmektedir. Kurumlar sahip oldukları bilgiyi derler, işler, satar, kiralar veya bir ürün / değer üretmek için kullanabilirler. Kurumlar için kritik önem arz eden bilgi güvenliği için global dünyada birçok standart oluşturulmuştur. ISO 2701 kurumlar için üretilen global çaptaki ilk ve tek denetlenebilir bilgi güvenliği standardıdır. Bilgi güvenliğini sağlayarak gizli verilerini ve sahip oldukları en önemli varlığı, "bilgi"yi korumakla yükümlüdürler.
Yazılım Geliştirme Dalı
Yazılım Geliştirme; yazilim sistemlerinin gereklerinin belirlenmesi, tasarlanmasi, kodlanmasi, test vb islemlerinin gerceklestirilmesinde uygulanan cesitli sureclerin tamamına verilen isimdir. Bilgisayar, telefon, tablet, makina gibi üzerinde elektronik devre elemanları olan tüm sistemlerin istenilen işi yapması işi kodlanması işlemine verilen isimdir.
Yazılım Geliştirme Uzmanı Ne İş Yapar?
Yazılım geliştirme uzmanı, gereksinim duyulan bilgisayar programlarının, yazılımların, kodlarını kullanarak ürün geliştirir. Yazılım geliştirme uzmanının başlıca görev ve sorumlulukları şunlardır:
Yazılımla ilgili kullanıcı ihtiyaçlarını anlamak için kullanıcılarla konuşmak ve birlikte çalışmak,
Mevcut süreçleri yakından takip etmek,
Yazılımla ilgili sistem ihtiyaçlarını anlamak,
Yazılımda ihtiyaç duyulan tasarımları hazırlamak,
Uygulama için gerekli kodları yazmak veya düzeltmek,
Sorumlu olduğu yazılımları test etmek,
Gerekli eğitim dokümanlarının hazırlanmasında yardımcı olmak,
Gerekiyorsa son kullanıcılara eğitim verecek olan yazılım danışmanlarına eğitim vermek,
Tasarım dokümanlarını hazırlamak.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"nda (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.
Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kuruluşlarında geniş iş imkânlarına sahiptir.
Web programcıları ve veritabanıprogramcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e – ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler.
Bilgisayar teknik servisi, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerlerinde, şirketlerde ve özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler.